FLAGSHIPSTORE DIKSMUIDE: Kasteelstraat 2 - Open DI-ZA 10u-18u
SHOP OOSTENDE: Adolf Buylstraat 50 - Open WOE-ZA 10u-18u ZO 11u-18u
GRATIS verzending vanaf €100
de rit van de kledij

Van bij de start maken we voor de Vive le Vélo collecties heel bewuste keuzes; keuzes bij het ontwerpen van de prints, bij het kiezen van de materialen én zeker ook bij het selecteren van de partners waarmee we samenwerken.

Het is een proces dat we telkens opnieuw evalueren en waar we stap voor stap vooruitgang in boeken. Transparantie is voor Vive le Vélo heel belangrijk, zowel in onze relatie naar onze producenten en leveranciers maar zeker ook naar jullie, de Vive le Vélo adepten!

Ben je benieuwd welke rit jouw Vive le Vélo kledij heeft afgelegd?
Lees hieronder alles over de trajecten die onze kledingstukken afleggen van vezel tot afgewerkt product.

diksmuide-toren-draad

DE CREATIEVE START, IN DIKSMUIDE

De start van elke nieuwe Vive le Vélo collectie vind je in Diksmuide waar de bakermat van de Vive Le Vélo levensstijl ligt. Bij het samenstellen van elke collectie wordt door het Vive le Vélo ontwerpteam zorgvuldig nagedacht over nieuwe prints, stijlen, kleuren, technieken en patronen.

Er wordt ook heel veel aandacht besteed aan de technische specificaties van de stoffen zodat de juiste stoffen worden gekozen voor de juiste kledingstukken.

Net zoals de mensen die in het programma Vive le Vélo aan het woord komen telkens een interessant verhaal te vertellen hebben, hebben veel stuks uit onze collecties ook hun eigen verhaal.

Zo hebben we deze zomer het T-shirt Wout van Mars uitgebracht naar aanleiding van de spectaculaire prestaties van Van Aert tijdens de Tour.

Er wordt ook heel veel aandacht besteed aan de technische specificaties van de stoffen zodat de juiste stoffen worden gekozen voor de juiste kledingstukken.

Net zoals de mensen die in het programma Vive le Vélo aan het woord komen telkens een interessant verhaal te vertellen hebben, hebben veel stuks uit onze collecties ook hun eigen verhaal.

Zo hebben we deze zomer het T-shirt Wout van Mars uitgebracht naar aanleiding van de spectaculaire prestaties van Van Aert tijdens de Tour.

Uiteraard heeft niet elk kledingstuk dezelfde samenstelling.
Afhankelijk van de weg die ze afleggen van grondstof tot afgewerkt
product worden de stuks in verschillende ploegen onderverdeeld.

ploeg1

PLOEG 1

Sweaters, T-shirts, Kids-Collectie, Petten en Mutsen

PLOEG 2

Sweaters, T-shirts, Kids-Collectie, Petten en Mutsen

PLOEG 3

Cycling

 

Ploeg 1 - Sweaters, T-shirts,
kids-collectie, petten en mutsen

ETAPPE 1 - NAAR INDIA VOOR DE JUISTE GRONDSTOFFEN

Voor de eerste ploeg van Vive le Vélo werken we uitsluitend met biologisch katoen, geteeld en verwerkt tot garen in katoenspinnerijen in India. In tegenstelling tot gewoon katoen worden voor de teelt van biologisch katoen geen chemische insecticiden, meststoffen of pesticiden gebruikt. Dat zorgt er enerzijds voor dat onze stoffen volledig veilig zijn voor de drager maar ook dat er geen gevaarlijke of vervuilende stoffen in de bodem, rivieren of meren terechtkomen én dat de boeren in veilige omgevingen en omstandigheden kunnen werken.

india

Waarom India?
Aangezien de katoenplant houdt van zon en warmte en het best groeit in subtropische klimaten, zijn de meeste katoenplantages daar te vinden.

Onze T-shirts (zowel voor volwassenen als voor de kids) zijn gemaakt van 100% biologisch katoen.

Onze sweaters bestaan naast 85% biologisch katoen ook voor een gedeelte (tot 15%) uit GRS gerecycleerde polyester vervaardigd uit PET-flessen. We werken hiervoor enkel met GRS gecertifieerde materialen. GRS garandeert namelijk dat de producten conform sociale en ecologische normen gemaakt worden. Dat omvat belangrijke zaken zoals oa. afvalwaterbehandeling, de afwezigheid van giftige additieven en het naleven van de arbeidsvoorwaarden in de fabrieken.

ETAPPE 2 - NAAR BANGLADESH VOOR DE CONFECTIE

De katoengarens en de polyester filamenten worden in een tweede fase geleverd tot bij de wevers & de spinners in Bangladesh om er verwerkt te worden tot stof. In de confectieateliers worden uit de rollen stof de patronen geknipt en genaaid.

Etappe 3 - naar België voor de Vive le Vélo personalisatie

Na de confectie in Bangladesh komt alles terug naar België om er hier jouw geliefde Vive le Vélo kledingstuk te maken. Het tweede gedeelte van het naaiwerk, het innaaien van de labels, gebeurt dus heel lokaal.

Het personalisatieproces dat van ‘een’ kledingstuk een écht Vive le Vélo- stuk maakt, gebeurt al van bij de start van ons kledingmerk in samenwerking met een lokale partner. Deze zorgt er voor dat de prints, borduursels, speciale afwerkingen met de grootste nauwkeurigheid en in de beste kwaliteit op de kledingstukken worden geplaatst.

Daarna worden de hangtags en etiketten, afkomstig uit Portugal, bevestigd. Al onze kledij wordt bovendien opgestoomd en netjes opgeplooid.

Er volgt dan nog een laatste controle vooraleer de kledingstukken in de verpakking klaargezet worden voor transport naar de flagshipstore in Diksmuide. De leveringen worden gegroepeerd om zo weinig mogelijk transporten te moeten inschakelen. Op die manier proberen we de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden.

Ploeg 2 - De beloftes:
Hoodies, baby-collectie, sokken en buffs

Dit is onze jongste ploeg, onze trots en onze toekomst! We zijn heel fier op deze ‘jonge beloften’ die ons merk in de richting sturen waar we van geloven dat dit de toekomst in fashion is: duurzame keuzes op elk vlak van het productieproces.

Het is dan ook met de focus op duurzaamheid dat we na een lange zoektocht de productie van onze hoodies, baby-collectie, sokken en buffs overgebracht hebben naar Portugal, een stap dichter bij jou.

Etappe 1 - naar India voor de juiste grondstoffen

De grondstoffen komen net zoals voor de eerste ploeg uit India. Biologisch katoen biedt ons de zekerheid dat het katoen geteeld werd zonder chemicaliën of giftige stoffen en dat er bovendien strenge sociale normen nageleefd worden. Het GRS label voor gerecycleerde materialen garandeert dat het polyester dat gebruikt wordt voor de hoodies gemaakt is van gerecycleerde PET flessen en dat deze conform sociale en ecologische normen geproduceerd werd.

Etappe 2 - langs de cols van de Pyreneeën naar Portugal voor de confectie en afwerking

Voor ploeg 2 vinden alle stappen van het productieproces plaats in Portugal zelf.

In een eerste fase wordt het garen er ter plaatse in de ateliers gebreid tot stof. Dat geeft ons de vrijheid om op het niveau van de ontwerpen al de stuks helemaal te personaliseren.

In een volgende fase krijgen de kledingstukken er hun uiteindelijke en typische Vive le Vélo touch, helemaal naar het ontwerp van het Vive le Vélo designteam. Dankzij het lokale productieproces kunnen onze ontwerpers all the way gaan: van funky details zoals gekleurde koordjes, all-over prints, prints met reliëf, verschillende coole borduurtechnieken, tot het al dan niet aanbrengen van een looplabel,… er zijn geen grenzen! Elk detail van de afwerking wordt aangepast helemaal op maat van het ontwerp tot het een authentiek Vive le Vélo stuk is.

In een derde fase worden de stukken geconfectioneerd en worden de labels toegevoegd.

Als laatste worden de hangtags aangebracht, die bovendien ook ter plaatste gemaakt worden. Daarna volgt er een laatste controle vooraleer ze in de verpakking klaargezet worden voor transport naar de flagshipstore in Diksmuide.

Etappe 3 - TERUG NAAR BELGIË

De leveringen van Portugal naar België worden beperkt gehouden. Ook voor deze stap maken we dus, daar waar mogelijk, duurzame keuzes.

Ploeg 3 - CYCLING

Etappe 1 - één lange duurrit van vezel tot kledingstuk in Europa

Ook voor onze Cycling collectie zijn we al enige tijd de mogelijkheden aan het bekijken om met gerecycleerde materialen te werken. Zo hebben we voor de laatste collectie uitsluitend met Italiaanse stoffen op basis van de Ecosoul technologie gewerkt. Onze koersbroeken, wielertruitjes, arm- en beenstukken bestaan uit 85% gerecycleerde polyester gemaakt van PET flessen en textielgaren afval en 15% elastaan (voor de elasticiteit). Deze items worden geconfectioneerd in ateliers in Europa.

De stoffen zijn ook Bluesign gecertifieerd. Bluesign verzekert ons dat het kledingstuk veilig is voor de consument doordat het moet voldoen aan zeer strikte veiligheidseisen. Het Bluesign certificaat garandeert bovendien ook dat er strikte standaarden voor een duurzame en veilige productie nageleefd worden tijdens het productieproces.

Alle gebruikte stoffen zijn bovendien Oekotex gecertifieerd en dus volledig veilig voor de drager.

ETAPPE 2 - TERUG NAAR BELGIË

De afgewerkte cycling kits komen van bij onze Europese ateliers naar België. De leveringen worden, om de uitstoot van CO2 zo laag mogelijk te houden, beperkt. Ook voor deze stap maken we dus, daar waar mogelijk, duurzame keuzes.

De finish, daar waar het begon, in Diksmuide

‘Aan de meet’ in Diksmuide zijn onze duurzame keuzes ook zichtbaar. Zo gebruiken we in de winkel enkel hangers die gemaakt zijn uit gerecycleerd karton, bedrukt met het Vive le Vélo logo op duurzame waterbasis.

De papieren zakken die we in de winkel gebruiken zijn vervaardigd uit 100% gerecycleerd papier. De inkt die werd gebruikt om het Vive le Vélo logo te drukken is op waterbasis. De productie is dus volledig duurzaam.

Bestellingen van de webshop worden verstuurd in gerecycleerde papieren tassen, bedrukt met inkt op waterbasis. Voor heel grote bestellingen gebruiken we plastiek tassen voor de verzending zodat deze zeker niet scheuren, gemaakt uit gerecycleerd materiaal. We kiezen bewust niet voor kartonnen dozen, omdat die meer plaats innemen en dus minder duurzaam zijn.

In de flagshipstore worden geen kastickets meegegeven (je ontvangt je ticket per mail), uiteraard ook een duurzame keuze, om zo weinig mogelijk papier te moeten gebruiken.

Heb je nog vragen over de rit van je Vive le Vélo kledingstukken of heb je eventuele suggesties? Jouw mening is belangrijk voor ons en je kan ons steeds contacteren via webshop@vivelevelo.be
Search